Sílvia

Un blog diferent…..

 • Categories

 • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 1 other follower

 • RSS Fil de RSS desconegut

  • S'ha produït un error; probablement el canal ha deixat de funcionar. Torneu-ho a provar d'aquí una estona.
 • Entrades recents

Les estacions: equinocis i solsticis

Posted by silsakura a 30 Març 2008

solstici-1.jpgLes quatre estacions estan determinades per quatre posicions principals en l’òrbita terrestre en el seu gir al voltant del Sol (plànol de la eclíptica), que reben el nom de solsticis i equinocis: solstici d’hivern (punt Capricorn, 22 de desembre), equinoci de primavera (punt Àries, entorn del 21-22 de març), solstici d’estiu (punt Càncer, 21 de juny) i equinoci de tardor (punt Balança, entorn del 22-23 de setembre).

En els equinocis, l’eix de rotació de la Terra és perpendicular als llamps del Sol, que cauen verticalment sobre l’equador. En els solsticis, l’eix es troba inclinat 23,5º, pel que els llamps solars cauen verticalment sobre el tròpic de Càncer (estiu en l’hemisferi nord) o de Capricorn (estiu en l’hemisferi sud

A causa de l’excentricitat de l’òrbita terrestre, les estacions no tenen la mateixa durada, ja que la Terra recorre la seva trajectòria amb velocitat variable. Va més de pressa com més prop està del Sol (periheli) i més a poc a poc com més allunyada (afeli), complint-se la segona Llei de Kepler: El ràdi vector que uneix un planeta i el Sol escombra àrees iguals en temps iguals

solstici-2.jpg

Per això, existeixen diferències entre les estacions segons l’hemisferi on ens trobem. El nostre planeta està més prop del Sol a principis de gener que a principis de juliol, el que fa que rebi un 7% més de calor en el primer mes de l’any. Per aquest motiu, a més de per altres factors, l’hivern boreal és menys fred que l’austral, i l’estiu austral és més calorós que el boreal.

A causa de pertorbacions que experimenta la Terra mentre gira entorn del Sol, no passa pels solsticis i equinocis amb exactitud, el que motiva que les diferents estacions no comencin sempre en el mateix precís moment.

Cal destacar que del començament de la primavera depenen les dates de la Setmana Santa. El Divendres Sant és el divendres immediatament posterior a la primera Lluna plena de Primavera (és a dir, després del 21-22 de març) en l’hemisferi nord. Per això pot ser tan primerenc com el 21 de març, com aquest any, o tan tard com el 23 d’abril.

Una resposta to “Les estacions: equinocis i solsticis”

 1. artur said

  gracies aixo no m´ha caigut socials

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: